Program Alunan Muzik Tradisional 2017

muzik2

SINTOK - Biro Kebudayaan dan Kesenian, Jawatankuasa Perwakilan Pelajar ( JKPS ) Inapan Siswa (INASIS) BSN Universiti Utara Malaysia (UUM) telah berjaya mengadakan Program Alunan Muzik Tradisional pada 7 Mac 2017  di Bilik Angklung, Pusat Kokurikulum, UUM.

Program yang dikendalikan oleh Cik Zulkarnain Ismail yang merupakan pensyarah muzik di Institut Pendidikan Guru Kuala Perlis telah disertai oleh 25 orang pelajar UUM.

Program ini diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan asas seni muzik tradisional iaitu, Angklung kepada pelajar.

Program ini sangat membantu dalam memberi kemahiran dan pengalaman terutamanya kepada para pelajar baharu mengenali muzik Angklung kerana ia merupakan sebahagian daripada muzik tradisional tanah air.

Bureau of Culture and Arts, Student Representative Committee (JKPS) INASIS BSN Universiti Utara Malaysia (UUM) has successfully organized The Strains of Traditional Music on March 7, 2017 in Room Dance, Curriculum Center, UUM.

The program, run by Ms. Zulkarnain Ismail, who is a lecturer at the Institute of Teacher Education Music Kuala Perlis were joined by 25 students of UUM.

The program aims to expose the basic art of traditional music, ‘Angklung’ to the students.

The program is very helpful in giving skills and experience; especially to new students recognize ‘Angklung’ music as it is part of the traditional music of his homeland.

Inapan Siswa (INASIS) BSN,
Universiti Utara Malaysia,