Pertandingan Tilawah Al-Quran

SINTOK – Pada 12 Mei 2016 telah diadakan satu Pertandingan Tilawah Al-Quran yang dianjurkan oleh Exco Kerohanian di bawah Jawatankuasa Kepimpinan Pembangunan Siswa (JKPS) DPP BSN UUM dengan kerjasama mahasiswi DPP BSN bertempat di Dewan Tertutup DPP BSN.

Pertandingan ini diadakan adalah untuk mencungkil bakat dalam kalangan mahasiswa UUM dalam tilawah Al-Quran serta menjadikan satu medan kepada mahasiswa untuk menonjolkan bakat mereka dalam tilawah Al-Quran. Penyertaan daripada setiap DPP adalah amat memberangsangkan terutama pelajar lelaki. Semua peserta telah dinilai oleh dua orang juri yang arif dalam bidang tilawah iaitu, Ustaz Khairul Amri bin Dato’ Haji Kassim dan Cik Nurul Ashikin bt Ahmad Miskam. Penilaian dinilai dari aspek kelancaran, suara, tajwid, fasahah serta tarannum dalam kalangan peserta untuk mencari juara dalam pertandingan ini. Hadiah kepada para pemenang adalah berbentuk hamper serta wang tunai yang lumayan.

Selain itu, pertandingan ini juga memberi manfaat kepada peserta dan juga kepada penonton apabila Ustaz Khairul Amri bin Dato’ Haji Kassim telah memberi ulasan serba sedikit mengenai tilawah al-Quran ini kepada yang hadir malam itu. Kesannya, pada hadirin yang hadir mendapat input atau ilmu tentang tilawah Al-Quran ini.

Sambutan pada malam itu amat membanggakan. Diharapkan pertandingan seperti ini dapat diadakan lagi untuk menngalakkan khususnya orang yang beragama Islam untuk cinta pada Al-quran, terutamanya dalam kalanga mahasiswa UUM.

Address

Inapan Siswa (INASIS) BSN,
Universiti Utara Malaysia,
06010 UUM Sintok,
Kedah Darul Aman.
Tel: 04-928 4252 / 4253 
Fax : 04-928 4259
Emel: dppbsn@uum.edu.my

Office Hours

Sunday -Wednesday             8.00am -5.00pm                                                                                                                                                                                                          

Thursday                                                                                                                                                                                                                                                   8.00am-3.30pm                                                                                                                                                                                                                          

Friday/Saturday/Public Holidays                                                                                                                                                                                                                  Closed

Links

Universiti Utara Malaysia
Bendahari UUM
UTLC UUM
BSN
                                                                                                                                                                                                                                                          UUMTV

Visitors

Today:1
Yesterday:24
This Week:48
This Month:218
Total:486